Založ si blog

Dokáže Irán ovládať americké bezpilotné lietadlá?

Keď Irán 4. decembra ohlásil zostrelenie amerického bezpilotného lietadla nad svojim územím, nikto tomu neprikladal veľkú váhu. O pár dní neskôr americká strana ohlásila, že síce v nedávnej dobe stratila takýto stroj, ale nad Afganistanom.

Keď začali prenikať na verejnosť ďalšie podrobnosti začalo to byť oveľa zaujímavejšie . Irán tvrdí, že lietadlo síce zostrelil, ale podarilo sa mu pri tom nepoškodiť elektronické systémy tohto stroja a mnohé sú stále plne funkčné, na oplátku USA trvá na tom, že lietadlo stratili nad Afganistanom – nie Iránom a určite nebolo zostrelené, jednalo sa vraj o „stratu kontroly“.

Pikantné na tom je, že sa jedná o najmodernejší typ používajúci stealth technológiu RQ-170 Sentinel, ktorý sa začal operačne používať len minulý rok. Podľa posledných správ vraj v kruhoch USA armády zavládlo zdesenie, pretože všetko nasvedčuje tomu, že lietadlo naozaj prestalo komunikovať nad Afganistanom, preletelo do Iránu a tam pri nie celkom zdarenom pristávacom manévre bolo čiastočne poškodené – znamenalo by to, že Irán vlastní technológie, ktorými je schopný prevziať kontrolu nad bezpilotnými lietadlami USA army. Čo je pravda a čo len špekulácia ukáže čas.

 Aktualizácia 8.12. :

 aktuálne video, na ktorom dnes Iránci predstavili získané špionážne lietadlo USA, ktoré vraj naozaj získali pomocou kybernetického útoku na elektronické riadenie lietadla : http://www.youtube.com/watch?v=wdaSJxXAREM&feature=player_embedded

Zákaz propagácie týrania zvierat.

06.03.2023

Je najvyšší čas zakázať propagáciu aktivít, ktoré vedú k týraniu zvierat. Jednou takou je propagácia sloních kempov s jazdou na slonoch cestovnými kanceláriami. Aby sa slon mohol používať na vozenie turistov na chrbte, resp. predvádzanie cirkusových čísiel, musí v mladosti prejsť procedúrou „zlomenia“ tzv. pahjann. Pri tomto procese je mladý slon oddelený od matky [...]

Ako je to s platbou za plyn v rubľoch.

04.04.2022

V tv počúvame rôzne verzie a že vraj nám pomôže jednotný postup EU a blá blá. Tak si povedzme ako je to naozaj. Putin povedal, že s zemným plynom začneme, tzn. budú nasledovať ďalšie produkty : umelé hnojivá, ropa, pšenica, rôzne kovy. Putin povedal, záväzky v € a $ sú difóltne, tzn. ako upresnil jeden ruský ekonóm, nemáme záujem o platbu v € a v $ v [...]

Pfizer ani Moderna ešte neukončili klinické testy.

28.11.2021

Vo svetle aktuálnej snahy o zavedenie povinného očkovania je dobré si pripomenúť pár zásadných informácii. Obe vakcíny využívajúce novú, dlhodobo nepreverenú technológiu mRNA, sú v EU schválené ako experimentálne v tzv. conditional marketng authorisation režime, čiže podmienenom režime na jeden rok. Vakcíne od Pfizeru vyprší autorizácia 20.12.2021 a Moderne [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 126
Celková čítanosť: 477243x
Priemerná čítanosť článkov: 3788x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy