Založ si blog

List starého otca po Mníchove 1938.

Môj starý otec Karol bol v čase Mníchovskej zrady vojakom čs. armády a po absolvovaní poddôstojníckej školy v Znojme slúžil v opevnení v pohraničí na Znojemsku. Opevnenie museli po zrade „západných demokracii“ opustiť.

28.10. 1938 napísal list z Moravy svojmu staršiemu bratovi Antonovi, ktorý bol v tom čase mobilizovaný a slúžil v Ružomberku ako člen minometnej roty horského pluku.

Text listu prikladám ako svedectvo doby, čím viac svedectiev, tým skutočnejší obraz.

“ Milý bratre!

Srdečný pozdrav Ti zasielam a stálou spomienku na Teba, čo je s Tebou, keď smi ani nepísal a Tvoj adres som nevedel. Až číl som od Teba kartu obdržál s ktorej som sa potešíl. Ti píšeš bratu jak sa mám, to vieš, jako na vojne, si bol vojákom a si a to samé máte tam na Slovensku čo sme mali mi prv tu nemusím Ti vykládať. Zdeľujem Ti že som bol 1 deň na dovolenú u rodičov To vieš čul sú také časi špatné čím tato má väčšie bolenie v hlave ale boli veľmi prekvapení keď ma uzreli, bratku píšeš že není vyhlídki na civil, tak bych Ti k tomu podotknul, nemyslite tam na civil dokiaľ neni vyjasneno nad našou vlasťou račej poučajte tých ktorí sú slabý aby sa nenechali od propagandy žid. za pripojenie k maďarom nalákať. Bol som v stredu doma a vydel som jak to tam na Slovensku vypadá preto zdoraznujem aby boli z Vás ocelový vojáci radšej smrt než prísť zas pod jarmo Maďarské. Nanás mladích záleží aby sme pokračovali v práci ktorú začal náš milovaní Štefánik s Masarikom, žial Bohu že nežijú aby práca a jeho smrť neboli na darmo vynaložené. Není ste sami je nás moc kterí čakáme z radosťou do prvej línie sa k vám pripojiť i z našíma priateľmi kterí tiež čakajú jak len zaznie hlas o pomoc. Mi by sme radi bojovali ale museli sme ustúpiť s bolesťou v duši. Tá nálada čo je tam medzi ľudom je veľmi dobrá a je vydet že dnes je o moc lepšej pracovať než bolo za Rakúska keď našich ľudí moc spalo a nevedeli čo nebozký Štefánik s Masarykom chcú. Dnes Štefánikov duch vre v každem synovy a dcére našeho národa, chlapec má 5 rokov už pomenuje všech ministrov. Jak píše Slovák článek za 20 rokov žitia z bratmi Čechi sme sa moc roztáhli do šírky a hĺbky s kultúrou i za hranicou. Mal som šťastie rúznima pánmi hovoriť preto sa držte nemyslite na civil, len na budúcnosť. Jak si usteleme tak budeme spat a verme našim  velitelom ktorí nás vedú do nového života, pomahajme všetci do najstaršieho v ich prácach ťažkých. Nazdar bratre s Bohom bud zdravý tvoj brat Karol.“

(Starý otec bol neskôr odvelený do Nitry, kde ho zastihol 14. marec 1939. Ako člen novej slovenskej armády sa zúčastnil bojov proti maďarom a poľského ťaženia, potom mu vojenská služba skončila, oženil sa, založil rodinu a postavil nový dom. Keďže mal nový dom, ubytovali mu v ňom dvoch nemeckých dôstojníkov v 1944 po ich príchode na Slovensko. Starý otec spomínal ako títo dôstojníci plakali a ukazovali mu fotky detí a manželiek, keď odchádzali a prišiel ich čas presunúť sa na frontu potláčať SNP, vedeli že vojna končí a oni zbytočne môžu prísť o život.)

Starý otec ako desiatnik ČS a neskôr Slovenskej armády:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeho brat Anton:

 

 

 

Zákaz propagácie týrania zvierat.

06.03.2023

Je najvyšší čas zakázať propagáciu aktivít, ktoré vedú k týraniu zvierat. Jednou takou je propagácia sloních kempov s jazdou na slonoch cestovnými kanceláriami. Aby sa slon mohol používať na vozenie turistov na chrbte, resp. predvádzanie cirkusových čísiel, musí v mladosti prejsť procedúrou „zlomenia“ tzv. pahjann. Pri tomto procese je mladý slon oddelený od matky [...]

Ako je to s platbou za plyn v rubľoch.

04.04.2022

V tv počúvame rôzne verzie a že vraj nám pomôže jednotný postup EU a blá blá. Tak si povedzme ako je to naozaj. Putin povedal, že s zemným plynom začneme, tzn. budú nasledovať ďalšie produkty : umelé hnojivá, ropa, pšenica, rôzne kovy. Putin povedal, záväzky v € a $ sú difóltne, tzn. ako upresnil jeden ruský ekonóm, nemáme záujem o platbu v € a v $ v [...]

Pfizer ani Moderna ešte neukončili klinické testy.

28.11.2021

Vo svetle aktuálnej snahy o zavedenie povinného očkovania je dobré si pripomenúť pár zásadných informácii. Obe vakcíny využívajúce novú, dlhodobo nepreverenú technológiu mRNA, sú v EU schválené ako experimentálne v tzv. conditional marketng authorisation režime, čiže podmienenom režime na jeden rok. Vakcíne od Pfizeru vyprší autorizácia 20.12.2021 a Moderne [...]

vojna na Ukrajine, mierový summit, Švajčiarsko, Giorgia Meloniová

ONLINE: Meloniová: Ak Rusko neprijme mierové podmienky, prinútime ho. Hrozí Ukrajincom elektrina len na pár hodín denne?

17.06.2024 06:25

Ak Rusko nebude súhlasiť s podmienkami mierového summitu, prinútime ho, aby sa vzdalo, tvrdí talianska premiérka Georgia Meloniová.

Ursula von der Leyenová

V EÚ sa rozdeľuje moc, Slovensko bude zastupovať Pellegrini

17.06.2024 06:00

Prezident Peter Pellegrini dnes odcestuje do Bruselu, aby zastupoval Slovensko na neformálnom summite Európskej únie.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Do paláca prišla sociálna demokracia. Čo očakávajú od prezidenta Pellegriniho odborári, zamestnávatelia či pacienti? (anketa)

17.06.2024 06:00

Denník Pravda sa spýtal zástupcov pracujúcich, zamestnávateľov, pacientov či kultúrnej obce, čo od nového prezidenta Petra Pellegriniho očakávajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 126
Celková čítanosť: 479677x
Priemerná čítanosť článkov: 3807x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy