Založ si blog

USA sa snaží zastaviť predaj iránskej ropy- zatiaľ márne.

Po tom ako Obama 31.12. podpísal zákon , ktorým uvalil embargo na obchod s iránskou ropou resp. sankcie na každú krajinu, ktorá by obchodovala s iránskou ropou, teda rôzne obmedzenia vo vzťahu k obchodovaniu s USA, ak tá – ktorá  krajina bude nakupovať ropu v Iráne, začali  pracovníci  USA vlády obiehať štáty importujúce iránsku ropu aby ich presvedčili o zastavení  jej nákupu.

 India nechce zastaviť dovoz ropy a rokuje o nejakej výnimke s predstaviteľmi USA.  Indický minister zahraničia  Ranjan Mathai chce o tom rokovať počas návštevy vo Washingtone. Neoficiálne vraj predstavitelia indickej  vlády vyhlásili, že s Iránom obchodovali, obchodujú a budú obchodovať.

Južná Korea vyhlásila, že zastavenie nákupu neprichádza do úvahy.

Japonsko, ktoré je od II. sv. vojny defakto okupované USA armádou, má ťažkú vyjednávaciu pozíciu. Japonský minister financií síce vyhlásil, že Japonsko zváži možnosť obmedzenia dodávok iránskej ropy, ale minister zahraničných vecí Koichiri Gemba  na druhý deň uviedol, že celá otázka sa musí podrobne preskúmať a vláda ešte nedospela k záveru. Z  vládnych kruhov prenikli informácie, že Japonsko si žiadne obmedzenie dodávok nemôže dovoliť  lebo momentálne potrebuje veľké množstvo paliva na odstránenie následkov nedávnych prírodných katastrof a cieľom je obnovenie zničenej krajiny.

Turecko ústami hovorcu ministerstva zahraničia Selcuk Undala vyhlásilo, že nebude akceptovať žiadne jednostranné vyhlásenia o sankciách a že rešpektuje len rezolúcie OSN. Ankaru sa o prijatí sankcii snažil počas svojej návštevy v Turecku presvedčiť námestník ministerky zahraničia USA William Burns.

V EU je situácia zložitá – na jednej strane sa snažia vyhovieť požiadavke USA, na druhej strane by sankcie najtvrdšie dopadli na Grécko, Španielsko a Taliansko, ktorých import predstavuje 68,5 percenta ropy dovážanej z Iránu do EU. Celkovo EU nakupuje cca  500 tisíc barelov iránskej ropy denne. Momentálne zvolili predstavitelia EU taktiku embargo áno – ale neskôr – tak za 3 alebo 6 mesiacov.

 Rusko a Čína odmietli sankcie úplne.

Celkovú situáciu na trhu s ropou komplikuje aj vývoj udalostí v Nigérií, kde (okrem výbuchu násilia medzi muslimami a kresťanmi),  po zrušení štátnej dotácie na cenu paliva hrozia odbory zamestnancov v petrolejárskom priemysle, že na budúci týždeň zastavia  ťažbu.

Zákaz propagácie týrania zvierat.

06.03.2023

Je najvyšší čas zakázať propagáciu aktivít, ktoré vedú k týraniu zvierat. Jednou takou je propagácia sloních kempov s jazdou na slonoch cestovnými kanceláriami. Aby sa slon mohol používať na vozenie turistov na chrbte, resp. predvádzanie cirkusových čísiel, musí v mladosti prejsť procedúrou „zlomenia“ tzv. pahjann. Pri tomto procese je mladý slon oddelený od matky [...]

Ako je to s platbou za plyn v rubľoch.

04.04.2022

V tv počúvame rôzne verzie a že vraj nám pomôže jednotný postup EU a blá blá. Tak si povedzme ako je to naozaj. Putin povedal, že s zemným plynom začneme, tzn. budú nasledovať ďalšie produkty : umelé hnojivá, ropa, pšenica, rôzne kovy. Putin povedal, záväzky v € a $ sú difóltne, tzn. ako upresnil jeden ruský ekonóm, nemáme záujem o platbu v € a v $ v [...]

Pfizer ani Moderna ešte neukončili klinické testy.

28.11.2021

Vo svetle aktuálnej snahy o zavedenie povinného očkovania je dobré si pripomenúť pár zásadných informácii. Obe vakcíny využívajúce novú, dlhodobo nepreverenú technológiu mRNA, sú v EU schválené ako experimentálne v tzv. conditional marketng authorisation režime, čiže podmienenom režime na jeden rok. Vakcíne od Pfizeru vyprší autorizácia 20.12.2021 a Moderne [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 126
Celková čítanosť: 476700x
Priemerná čítanosť článkov: 3783x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy