Založ si blog

Líbya – aktuálna situácia na bojisku.

Začiatkom minulého týždňa ešte platilo,  že ozbrojený odpor proti rebelom sa sústreďuje najmä na územie kontrolované kmeňom  Warfala – ich centrum mesto Bani Walid a územie kontrolované Kaddáfiho kmeňom Kaddafa, ktorý má najviac príslušníkov v mestách Sirte (Surt) a Sabha. To už dnes, ale vôbec neplatí. Stále viac kmeňov  sa dostáva do konfliktu s rebelmi. Veľký kmeň Warshafana po opakovaných lúpežných nájazdoch rebelov a únosoch dievčat z tohto kmeňa rebelmi,  deklaroval pripojenie sa ku Kaddáfihi rezistencii a prakticky v uplynulých dňoch zlikvidoval rebelov na svojom území, kmeň Tarhuna v meste Tarhunah postupoval rovnako a  vyčistil trasu z Tarhunah do Bani Walid, takže mesto Bani Walid mohlo v uplynulých dňoch dostávať posily a lepšie čeliť opakovaným útokom rebelov.  Pri útokoch na mestá Sirte, Sabha a  Bani Walid utrpeli rebeli aj napriek permanentnej podpore letectva NATO obrovské straty. Okrem stoviek rebelov boli v posledných dňoch pri Sirte a Bani Walid zabití 8 velitelia rebelov, medzi inými aj vodca rebelov z Misuráthi, Mohamed Halbos, ktorý vystriedal vo velení oddielov tzv. čiernych Katiba svojho brata Ibrahima, ktorý leží paralyzovaný v Misuráthskej nemocnici potom, ako mu guľka odstreľovača pred pár dňami zasiahla krčnú miechu. Podľa správ jeden z posledných útokov na mesto Sirte, po tom ako stroskotali  pokusy rebelov, bol vedený priamo oddielmi NATO, ktoré zoskočili v noci do oblasti sirtského prístavu –  aj tento útok skončil neúspechom a útočníci boli zabití.

Dlho sa hovorilo o tom, že Tuarégovia , ktorí boli vystavení lynčovaniu a rasistickému masakrovaniu zo strany rebelov by sa mali pridať na stranu Kaddáfiho síl, v týchto dňoch sme boli svedkami začiatku tohto procesu. Tuarégovia žijúci v pohraničnej oblasti v meste Ghadames povstali a zlikvidovali asi 300 rebelov v tomto meste, rovnako skončili aj posily, ktoré dočasná vláda poslala rebelom na pomoc.  Aj Tuarégovia v pohraničnom meste  Ghát  postupovalo rovnako, hovorí sa aj o tom, že cca 15000 Tuarégov z Nigeru, Alžírska a Mali prišlo na pomoc svojim súkmeňovcom a Kaddáfimu.  V médiách prebehla správa, že zakázaná iracká strana Baas bojujúca proti americkej okupácii Iraku vyslala na pomoc Kaddáfimu 1500 bojovníkov,  trénovaných pre gerilový boj v mestách. Straty rebelov rastú geometrickým radom, nemocnice v Benghází, Tripolise a Misuráte sú preplnené a tak lietadlá rozvážajú ranených rebelov do Tunisu, Egypta a inde. Podľa posledných správ povstalo proti rebelom aj mesto Tobrúk, následne mesto Derna a boje sa presúvajú do bašty rebelov Bengházii, rovnako je dnes v rukách Kaddáfiho armády mesto Brega a Ras Lanuf. V minulých dňoch svetové agentúry priniesli správ y o explóziách muničných skladov rebelov v Tripolise, Zawii, Misuráthe a Bengházii. K výbuchu v Tripolise sa prihlásilo hnutie odporu.  Dnes prišli správy o tom, že hovorca armády rebelov vyzval jednotlivé brigády rebelov v Tripolise aby sa presunuli do okrajových štvrtí Tripolisu a boli pripravené brániť Tripolis. Zároveň prichádzajú správy, že v okrajových štvrtiach mesta dochádza k bojom. V Tripolise hnutie odporu vedie partizánsku vojnu a to najmä bombami a odstreľovaním rebelov na kontrolných stanovištiach.  V samotnom Tripolise rebeli podľa správ rozpútali  represie, zatýkanie a aj popravy najmä pracovníkov Kaddáfiho režimu.

Predstavitelia Dočasnej  vlády, ktorá bola pred nedávnom rozpustená, opäť nedokázali po rokovaniach zostaviť novú vládu a tak je otázne koho vlastne uznali mnohé  štáty ako zástupcu Líbye.

Zákaz propagácie týrania zvierat.

06.03.2023

Je najvyšší čas zakázať propagáciu aktivít, ktoré vedú k týraniu zvierat. Jednou takou je propagácia sloních kempov s jazdou na slonoch cestovnými kanceláriami. Aby sa slon mohol používať na vozenie turistov na chrbte, resp. predvádzanie cirkusových čísiel, musí v mladosti prejsť procedúrou „zlomenia“ tzv. pahjann. Pri tomto procese je mladý slon oddelený od matky [...]

Ako je to s platbou za plyn v rubľoch.

04.04.2022

V tv počúvame rôzne verzie a že vraj nám pomôže jednotný postup EU a blá blá. Tak si povedzme ako je to naozaj. Putin povedal, že s zemným plynom začneme, tzn. budú nasledovať ďalšie produkty : umelé hnojivá, ropa, pšenica, rôzne kovy. Putin povedal, záväzky v € a $ sú difóltne, tzn. ako upresnil jeden ruský ekonóm, nemáme záujem o platbu v € a v $ v [...]

Pfizer ani Moderna ešte neukončili klinické testy.

28.11.2021

Vo svetle aktuálnej snahy o zavedenie povinného očkovania je dobré si pripomenúť pár zásadných informácii. Obe vakcíny využívajúce novú, dlhodobo nepreverenú technológiu mRNA, sú v EU schválené ako experimentálne v tzv. conditional marketng authorisation režime, čiže podmienenom režime na jeden rok. Vakcíne od Pfizeru vyprší autorizácia 20.12.2021 a Moderne [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 126
Celková čítanosť: 477625x
Priemerná čítanosť článkov: 3791x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy