Založ si blog

Zvíťazí v USA socializmus?

Michael Moore 5 marca predniesol pred zhromaždeným davom v Madison (Wisconsin,USA) prejav, ktorý vyvolal veľký ohlas v USA.  Jeho slová svedčia o tom, že všeobecne tradovaný názor , že ľudia v USA majú vymyté mozgy médiami nie je celkom reálny. Zaujal ma natoľko, že prinášam (môj) preklad jeho podstatnej časti.:

…V kontraste s tým o čom sa Vás snažia presvedčiť , tí ktorí majú moc aby ste sa vzdali dôchodkov, dovolili zníženie platov a klesli na životnú úroveň vašich prarodičov , verte mi keď hovorím, že Amerika nie je na mizine. Táto krajina sa kúpe v bohatstve a v peniazoch, len tie peniaze nie sú vo vašich rukách , ale z rúk robotníkov a spotrebiteľov najväčšou lúpežou v dejinách skončili v rukách bánk a v portfóliách super boháčov.

Dnes 400 Američanov vlastní rovnaký majetok ako polovica všetkých ostatných Američanov.

Dovoľte mi to zopakovať – Dnes 400 obscénne bohatých Američanov , z ktorých väčšina nejakým spôsobom profitovala na „bailout-e“ v 2008, vlastní rovnaký majetok v akciách a nehnuteľnostiach ako 155 milionov Američanov. Ak toto nie ste schopní volať  finančným „coup d’état“ (štátny prevrat), tak jednoducho nekonáte podľa toho, čo vo svojom srdci cítite, že je pravda. A poviem vám prečo.  Priznať si, že sme dovolili malej skupinke ľudí nahromadiť podstatnú časť z bohatstva, ktorá hýbe našou ekonomikou, znamená priznať si, že sme sa vzdali našej demokracie v prospech bohatej elity. Wall Street, banky a Fortune 500 teraz riadia tento štát. A tak až do dnešných dní, sme sa cítili bezmocní, neschopní nájsť cestu z toho von.

Nemám nič viac ako stredoškolský diplom, ale keď som bol na škole, každý študent musel absolvovať jeden semester ekonómie a tam som sa naučil jednu vec, že peniaze nerastú na stromoch, peniaze sa tvoria keď vyrábame tovar, keď máme dobrú prácu s dobrou mzdou, za ktorú si kupujeme veci, ktoré potrebujeme a to vedie k vzniku ďalších pracovných miest. Tvoria sa keď máme vynikajúci vzdelávací systém, ktorý produkuje nových vynálezcov, podnikateľov, umelcov a mysliteľov, ktorí prichádzajú s novými myšlienkami pre našu Zem. Ale ak tí, ktorí majú najviac peňazí neplatia spravodlivý podiel na daniach, štát nemôže fungovať a školy nemôžu produkovať schopných, ktorí budú vytvárať  nové pracovné miesta. A mali sme  možnosť vidieť do čoho idú takto zadržané peniaze, bohatí s nimi hrajú  bláznivé hazardné hry na Wall Street, vedúce k pádu ekonomiky. Tento hazard nás stál milióny pracovných miest, čo spôsobilo zníženie daňových odvodov a každý nejako utrpel vďaka tejto hre bohatých.

Národ nie je na mizine priatelia, Wisconsin nie je na mizine, tvrdiť to znamená opakovať jednu z troch najväčších lží. Prvá lož- Amerika je na mizine, druhá – Irak vlastnil zbrane hr. ničenia a tretia – The Packers nemôžu vyhrať Super Bowl  bez Bretta Favre.

Pravda je, že je veľa peňazí okolo nás. Veľa.  Je to len o tom, že tí, ktorí majú moc, presunuli tieto peniaze do hlbokých dobre strážených skrýš. Vedia, že páchali zločiny, keď ich zhromažďovali, vedia, že jedného dňa budete chcieť vidieť  tieto peniaze, ktoré boli kedysi vaše. A tak si kúpili stovky politikov naprieč celou krajinou aby plnili ich želania. Ale pre prípad že by ich plán nevyšiel, skrývajú sa v uzavretých komunitách a ich luxusné lietadlá sú stále pripravené na štart ak by predsa prišiel deň o ktorom dúfajú, že nepríde. Aby predišli príchodu toho dňa, keď si ľud vypýta svoju krajinu späť,

urobili dve múdre veci.:

Prvá  – majú pod kontrolou správy.  Tým že vlastnia väčšinu médií, presvedčili veľa Američanov o ich verzii amerického sna a aby volili ich politikov. Ich verzia amerického sna je, že aj Ty môžeš raz byť taký boháč ako sú oni, kŕmia ťa príbehmi ako sa z chudobného chlapca stal boháč, ako sa zo syna slobodnej matky z Hawaii stal prezident, ako sa z stredoškoláka stal úspešný režisér (autor naráža sám na seba). Omieľajú tento príbeh stále dokola aby si uveril, že ty, áno ty môžeš raz byť bohatý, prezident alebo držiteľ Oscara. A to všetko za jediným účelom  aby si príliš nedvíhal hlavu, nerobil problémy a volil strany, ktoré chránia bohatých lebo aj ty môžeš raz byť jedným z nich.

Druhá – vytvorili jedovatú tabletku o ktorej vedia, že ju nikdy nebudeš chcieť užiť. Je to ich verzia o zaručenom vzájomnom zničení. Keď v roku 2008 pohrozili použitím tejto zbrane a vyhlásili , buď nám dáte peniaze amerických daňovníkov alebo zbúrame americkú ekonomiku do základov. Buď na to pristúpite alebo nebudú viac žiadne  sporiace účty, penzie, štátna pokladňa,práca, domov a budúcnosť. To vydesilo každého. Reakcia bola okamžitá , tu máte , berte si naše peniaze, len nás nechajte na pokoji, prosím. Manažéri  v rokovacích miestnostiach a hedžových fondoch sa šli popukať od smiechu. A behom troch mesiacov si povypisovali tučné šeky odmien a kochali sa z toho ako ľahko obabrali národ tupcov. Vzápätí milióny prišli  o prácu, o domov, ale nikto sa nevzbúril. Až doteraz!

Vy vo Wisconsine ste prebudili spiaceho obra – pracujúci ľud USA. A tak teraz zem sa trasie, pôda sa hýbe pod nohami tých, ktorí majú moc. Váš odkaz inšpiroval ľudí po celých Spojených štátoch. Máme na to! Odmietame každého, kto hovorí, že USA sú na mizine a zlomené. Práve naopak, sme plní talentu, nápadov, schopnosti tvrdo pracovať a lásky. Áno, lásky a súcitu, k tým, ktorí nie vlastnou vinou spadli na dno. A naše želania a túžby sú rovnaké.

Chceme svoju krajinu späť!

Chceme späť našu demokraciu !

Chceme späť svoje dobré meno Spojené štáty americké, NIE „Korporácia amerických štátov“!

A ako toho dosiahnuť?

Kombináciou toho Egyptského s našim vlastným tu v Madison, s myšlienkou na statočného predavača ovocia v Tunise, ktorý obetoval svoj život aby obrátil pozornosť sveta ako vláda milionárov pre milionárov je urážkou slobody, morálky a humanity… 

….Ale mocným tejto krajiny nestačilo nás o všetko obrať , oni chceli viac, chceli našu dušu, chceli nás zbaviť našej dôstojnosti. Chceli nás umlčať a zraziť na zem aby sme si viac nemohli s nimi sadnúť za jeden stôl a rokovať o svojich právach….  A tu urobili predstavitelia „Korporácia amerických štátov“ osudovú chybu.  V snahe zotročiť nás, prebudili hnutie, nenásilnú revolúciu naprieč Amerikou a my viem že teraz je to len na nás. Amerika nie je na mizine! Jediné čo sa tu pokazilo je morálny kompas našich vládcov. A našim cieľom je opraviť tento kompas a začať viesť našu loď vlastnými silami. Ale jedna vec je istá! Základ na ktorom stojí naša konštitúcia – jeden človek – jeden hlas.  A to je vec ktorú na USA bohatí nenávidia najviac lebo napriek tomu, že držia všetky peniaze je tu jeden podstatný moment.-  Nás je viac a spolu zvíťazíme!

video na:

http://www.youtube.com/watch?v=wgNuSEZ8CDw

Zákaz propagácie týrania zvierat.

06.03.2023

Je najvyšší čas zakázať propagáciu aktivít, ktoré vedú k týraniu zvierat. Jednou takou je propagácia sloních kempov s jazdou na slonoch cestovnými kanceláriami. Aby sa slon mohol používať na vozenie turistov na chrbte, resp. predvádzanie cirkusových čísiel, musí v mladosti prejsť procedúrou „zlomenia“ tzv. pahjann. Pri tomto procese je mladý slon oddelený od matky [...]

Ako je to s platbou za plyn v rubľoch.

04.04.2022

V tv počúvame rôzne verzie a že vraj nám pomôže jednotný postup EU a blá blá. Tak si povedzme ako je to naozaj. Putin povedal, že s zemným plynom začneme, tzn. budú nasledovať ďalšie produkty : umelé hnojivá, ropa, pšenica, rôzne kovy. Putin povedal, záväzky v € a $ sú difóltne, tzn. ako upresnil jeden ruský ekonóm, nemáme záujem o platbu v € a v $ v [...]

Pfizer ani Moderna ešte neukončili klinické testy.

28.11.2021

Vo svetle aktuálnej snahy o zavedenie povinného očkovania je dobré si pripomenúť pár zásadných informácii. Obe vakcíny využívajúce novú, dlhodobo nepreverenú technológiu mRNA, sú v EU schválené ako experimentálne v tzv. conditional marketng authorisation režime, čiže podmienenom režime na jeden rok. Vakcíne od Pfizeru vyprší autorizácia 20.12.2021 a Moderne [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 126
Celková čítanosť: 477266x
Priemerná čítanosť článkov: 3788x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy