Zákaz propagácie týrania zvierat.

6. marca 2023, radoslav, Nezaradené

Je najvyšší čas zakázať propagáciu aktivít, ktoré vedú k týraniu zvierat.

Jednou takou je propagácia sloních kempov s jazdou na slonoch cestovnými kanceláriami.

Aby sa slon mohol používať na vozenie turistov na chrbte, resp. predvádzanie cirkusových čísiel,

musí v mladosti prejsť procedúrou „zlomenia“ tzv. pahjann. Pri tomto procese je mladý slon oddelený od matky a buď pripútaný medzi stromy alebo v drevenej klietke tak aby sa nemohol hýbať a následne je týraný, bitý, až dokedy sa „nezlomí“ a plne nepodriadi, toto trvá mnoho dní a veľa mláďat to neprežije.

Na nedávno natočenom videu v Thajsku vidno ako prebieha oddelenie mláďaťa od matky a násilné natlačenie pomocou dospelých slonov do  klietky, kde bude prebiehať týranie.

Na videu vidno ako dospelým slonom steká po čele krv po zásahu ostrím hákom, ktorý vodič slona používa na jeho ovládanie. (Dospelí sloni mávajú zvyčajne množstvo jaziev na hlave a ušiach po zásahoch hákom vodiča.)

https://www.facebook.com/lek.chailert/videos/1381143912682794

 

Doráňané mláďa.

https://www.facebook.com/lek.chailert/posts/pfbid0KxK43kEQNkkxZTXu6eHWq2p4htJVwaX31sdSbBjAQLWSAsHUmbgWiSdDBMGDqA6Wl

 

Propagácia jázd na slonoch cestovnými kanceláriami vedie k potrebe dopĺňať rady slonov o nové jedince, ktoré prejdú mučením a následne ich čaká život v ktorom denne absolvujú desiatky namáhavých jázd s turistami a následné priviazanie reťazou za nohu- zaparkovanie. Slon ako veľmi sociálne zviera trpí takouto izoláciu, čo sa prejavuje typickým stresovým správaním – kývanie hlavou a „tancovanie na mieste“.

https://www.facebook.com/lek.chailert/videos/6248390695224958