Dokáže Irán ovládať americké bezpilotné lietadlá?

6. decembra 2011, radoslav, Nezaradené

Keď Irán 4. decembra ohlásil zostrelenie amerického bezpilotného lietadla nad svojim územím, nikto tomu neprikladal veľkú váhu. O pár dní neskôr americká strana ohlásila, že síce v nedávnej dobe stratila takýto stroj, ale nad Afganistanom.

Keď začali prenikať na verejnosť ďalšie podrobnosti začalo to byť oveľa zaujímavejšie . Irán tvrdí, že lietadlo síce zostrelil, ale podarilo sa mu pri tom nepoškodiť elektronické systémy tohto stroja a mnohé sú stále plne funkčné, na oplátku USA trvá na tom, že lietadlo stratili nad Afganistanom – nie Iránom a určite nebolo zostrelené, jednalo sa vraj o „stratu kontroly“.

Pikantné na tom je, že sa jedná o najmodernejší typ používajúci stealth technológiu RQ-170 Sentinel, ktorý sa začal operačne používať len minulý rok. Podľa posledných správ vraj v kruhoch USA armády zavládlo zdesenie, pretože všetko nasvedčuje tomu, že lietadlo naozaj prestalo komunikovať nad Afganistanom, preletelo do Iránu a tam pri nie celkom zdarenom pristávacom manévre bolo čiastočne poškodené – znamenalo by to, že Irán vlastní technológie, ktorými je schopný prevziať kontrolu nad bezpilotnými lietadlami USA army. Čo je pravda a čo len špekulácia ukáže čas.

 Aktualizácia 8.12. :

 aktuálne video, na ktorom dnes Iránci predstavili získané špionážne lietadlo USA, ktoré vraj naozaj získali pomocou kybernetického útoku na elektronické riadenie lietadla : http://www.youtube.com/watch?v=wdaSJxXAREM&feature=player_embedded