Líbya – aktuálna situácia na bojisku 4.

25. októbra 2011, radoslav, Nezaradené

Na povstanie ktoré vypuklo 14.10.  sily NATO zareagovali masívnym prísunom nových síl a mohutným bombardovaním centier odporu. Podľa info z Tripolisu sa po meste zrazu pohybovali veľké skupiny cudzích vojakov, jedna správa hovorí napr. o veľkej skupine žoldnierov z Kolumbie, ktorú vraj NATO v pondelok 17.10. vylodilo v Az Zawiah. Od nedele NATO intenzívne bombardovalo centrá odporu v Bani Walid a Sirte. Podľa neoverených správ pri bombardovaní použilo najmä termobarické-vakuové bomby, ktorých účinok sa dá prirovnať k účinku malej atómovej bomby tzn. extrémna teplota v epicentre výbuchu a masívna tlaková vlna. To malo za následok rozpad organizovanej obrany a umožnilo prienik rebelov hlboko do týchto miest.

Ako  vyzerá mesto po zásahu NATO na ochrana civilistov, najlepšie dokumentujú nasledujúce snímky zo Sirte:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulica v Sirte /video/:  http://www.youtube.com/watch?v=h0sQ6TDmdZs&feature=channel_video_title

 Hnutie odporu následkom tejto prevahy ustúpilo od veľkých operácii a prešlo zase na boj malými skupinami. Obyvateľstvo prešlo do akéhosi pasvneho odporu, napr. keď dočasná vláda vyhlásila nedeľu 23.10. ako deň víťazstva, na oslavu v Tripolise museli na Zelené námestie priviezť ľudí z Misuráty aby mal kto oslavovať – domácich neprilákalo ani to, že rebeli na námestí zariezali ťavy a ponúkali mäso zdarma a tak zahraniční novinári nemali čo natáčať – žiadne masové oslavy sa nekonali.

Situáciu v Sirte popísal na tweeteri 23.10. novinár BBC Wyre Davies „práve som sa vrátil zo zdevastovanej Sirte, nevidel som ani JEDNÉHO miestneho obyvateľa na ulici oslavovať vznik „novej“ Líbye“

Hnutie odporu dalo vyhlásenie, že s rozsiahlejšími akciamu počká až na stiahnutie letectva NATO, čo by podľa predstaviteľov NATO malo byť 31.10. Zatiaľ prebieha nábor bojovníkov a rokovania s niektorými rebelskými skupinami o možnom pridaní sa na stranu hnutia odporu.