Líbya – ako sa tvoria správy.

22. septembra 2011, radoslav, Nezaradené

Keď 20. septembra reportér Ben Wedeman zo CNN priniesol zábery z mesta Sabha – jedného z troch oporných bodov Kaddáfiho prívržencov, svet ostal v šoku – Dočasná vláda priniesla vyhlásenie, že Sabha je odteraz na strane rebelov, svetové agentúry preberali reportáž zo CNN jedna za druhou  a aj v našich médiách vypisovali o obsadení letiska a „prístavu“ – samozrejme, že v Sabhe žiadny prístav nie je – leží v púšti – ale niekto v našich agentúrach si príliš veľa práce s prekladom nedal.. A Ben Wedeman každú chvíľu na svojom tweete prinášal fotografie zo Sabhy a to ako tam bol nakúpiť na trhu a pod., všetko sa zdalo jasné akurát aj sám Ben sa podivoval prečo tam neprišli aj reportéri z iných agentúr zaznamenať toto „víťazstvo“ rebelov. A dnes večer sa všetko vyjasnilo keď Ben odoslal odkaz na tweet:

Negotiations between the NTC and Qadhafi’s Qadadfa tribe have broken down in #Sabha. Mid-Friday deadline to surrender weapons. #Libya
 
 

 Teda v skutočnosti sa rebeli do Sabhy neprebojovali – prišli tam na pozvanie vodcov miestneho kmeňa Kaddafi na rokovanie a s nimi aj reportér CNN – a preto tam neboli ďalší reportéri – do mesta vpustili len túto malú výpravu. Ale rebeli nepristúpili na zmierlivú dohodu, ale rovnako ako pri rokovaniach v Bani Walid požadovali úplnú kapituláciu – a tak ich starešinovia kmeňa dnes vypoklonkovali z rokovania – rebeli im dali ultimátum aby do zajtra zložili zbrane inak zaútočia. Takže mesto vôbec neovládajú rebeli a ďalšie boje možno očakávať.