Prehľad situácie v Líbyi.

7. septembra 2011, radoslav, Nezaradené

V Tripolise prebiehajú boje v jednotlivých okrskoch – na jednej strane domobrana, členovia polície a armády, na druhej strane rebeli, medzi ktorými, podľa ruského zdroja v Tripolise sa stále viac objavujú bojovníci, ktorí podľa oblečenia a reči pochádzajú pravdepodobne z Pakistanu alebo Afganistanu.

V neustále bombardovanej Sirte trpiacej nedostatkom potravy a  elektriny,  obrancovia stále odrážajú výpady rebelov a dokonca vraj rozšírili priemer obranného kruhu okolo mesta.

 V Bani Walid – bašte kmeňa Warfala sa pripravujú, potom ako stroskotali aj posledné rokovania a mesto sa odmietlo vzdať rebelom, na útok rebelov. Doteraz sa do mesta snažili dostať len malé útočné skupiny prepravované k mestu vrtuľníkmi NATO. Obrancom sa podarilo všetky diverzné skupiny zničiť, zostrelili 2 vrtuľníky a jeden bezpilotný Predátor. 

Podľa zdroja z Británie, sa do vlasti vracia 173 príslušníkov 22. regimentu – SAS. Podľa rovnakého zdroja asi 35 členov SAS bolo zabitých v bojoch s Kaddáfiho lojalistami.

 PS: po internete sa šírili v pondelok správy, že v odvete za aktívnu účasť Katarských síl v Líbyi, bol na Katarského Emira spáchaný atentát, pri ktorom mal byť zranený a 8 členov jeho sprievodu zabitých, včera sa šírila správa, že zraneniu v nemocnici podľahol. Rodina Emira Sheikha Hamada bin Khalifa al-Thani v oficálnom stanovisku takéto tvrdenia odmietla.