Veľké rozbroje vo vedení rebelov v Líbyi.

5. septembra 2011, radoslav, Nezaradené

Ismail Al-Salabí veliteľ brigády „17. februára“, ktorá bojovala proti Kaddáfiho vojskám v Bengházii sa dostal do konfliktu s tzv. sekularistami vo vedení NTC. Al-Salábi, podobne ako terajší veliteľ rebelov v Tripolise AbdelHakim Belhaj začínal svoju „kariéru“ v oddieloch mudžahedínov bojujúcich proti Rusom v Afganistane.

Salábi vyhlásil, že existencia výkonného výboru dočasnej vlády – NTC , nie je viac potrebná a všetci členovia, medzi  ktorými sú aj predstavitelia minulého režimu, ktorí prešli na stranu rebelov by mali rezignovať.

Salábí velí viac ako 3000 bojovníkom, ktorých podľa info v médiách vyzbrojil Katar a spolu s M.A. Jalilom sa zúčastnil minulo mesačných rokovaní s NATO v Doha.

Salábí zároveň obvinil niektorých členov NTC, že sa snažia z islamistov robiť extrémistov. Ďalej povedal, že NTC v poslednom čase nerobí nič, len rieši rozmrazenie účtov po Kaddáfiho vláde. A je riziko, že tieto peniaze skončia pod kontrolou bývalých členov Kaddáfiho vlády. Zároveň oznámil, že jeho bojovníci po 6 mesiacoch bojov sú prepravení zúčastniť sa útoku na Sirtu, ale územie ktoré kontrolujú kmene lojálne Kadddáfimu od Sirty cez Sabha a Jufra je obrovské a boje budú ťažké.