Pracujúci štátu Wisconsin siahli po poslednej zbrani, využijú ju aj Slováci?

17. marca 2011, radoslav, Nezaradené

Po tom ako sa vystupňoval boj o zachovanie demokracie v štáte Wisconsin, tým že guvernér podporovaný rep. senátormi presadil výrazné zúženie práv odborov na kolektívne vyjednávanie a to v štáte, kde vznikli prvé odbory v USA a kde kedysi tiekla krv robotníkov na barikádach, siahli odbory podporované demokrat. senátormi, ktorí sú momentálne v senáte v menšine k poslednej – ako oni vravia – mierumilovnej zbrani – začali proces „recall-u“ čiže odvolávania republikánskych senátorov a tak farmári, ktorí prišli v sobotu podporiť robotníkov, štátnych zamestnancov a odbory na ďalšiu veľkú demonštráciu (cca 75000 účastníkov) niesli heslo :“ You may not remember me, Scott, but I can Recall you“.

Podmienkou pre odvolanie a novú voľbu senátora je zozbieranie podpisov vo volebnom okrsku senátora v intervale 60 dní od začatia zbierania a zozbieranie min. počtu podpisov rovnajúcich sa 25 percent hlasov, ktoré získal odvolávaný senátor v posledných voľbách. Podľa momentálnych vyhlásení z tábora demokrat. strany, je zozbieraná polovica z potrebného počtu podpisov a to majú zberači ešte takmer mesiac a pol času. Z republik. kancelárie, ktorej ľudia sa snažia o proti kampaň zaznieva volanie o pomoc smerom k celoamerickej centrále republikánov lebo vraj sú prekonávaní silou a organizačnými schopnosťami odborov a demokratov. Porážka v prípadných nových voľbách je reálna, jednak v niektorých okrskoch zvíťazili republikánski kandidáti len veľmi tesne, napr. o 172 hlasov a jednak všeobecné pobúrenie nad ich vládnutím je obrovské. Reálne hrozí strata 8 mandátov, čo by znamenalo prevahu demokratov a možnosť meniť proti odborové zákony.

Otvorene poviem, že závidím amíkom, že sa vedia tak zomknúť pre svoju vec. Ale je možné, že ľady sa pohnú aj na Slovensku.