Založ si blog

Líbya – aktuálna situácia na bojisku – 3. časť

Opäť sa pravdepodobne média unáhlili, keď priniesli správu o zajatí jedného z Kaddafiho synov – Moutassiho. Ten podľa telefonátov z Líbye včera vystúpil v lokálnom rádiu a dementoval správy o svojom zajatí. Ľudia, ktorí zhromažďujú správy z Líbye sú vo veľmi ťažkom postavení, pretože podľa ich vyjadrení, NATO monitoruje každý medzinárodný hovor z Líbye a v rámci možností následne pomocou rakiet zo stíhačiek alebo bezpilotných prostriedkov s dlhou výdržou vo vzduchu, útočí na pozíciu prístroja – sú hlásené desiatky mŕtvych ľudí, ktorí podávali tel. info z Líbye. Aktuálne je veľmi silne elektronicky rušené vysielanie kanála Arrai TV, ktorý vysiela zo Sýrie a je posledným zdrojom TV vysielania hnutia odporu proti rebelom po zničení TV vysielania v Líbyi.  Všeobecne nespokojnosť ľudí s „vládou“ rebelov dosahuje v súčasnosti maximum. Niet peňazí v bankách, nefunguje  distribúcia potravín, sú problémy s dodávkami pitnej vody a elektriny. Bezpečnosť na uliciach, na ktorých vyčíňajú ozbrojené bandy je nulová. Na dennom poriadku je bezdôvodné zatýkanie, mučenie, znásilňovanie a popravy. Islamisti začali aj s „náboženskou očistou“ krajiny, v Tripolise predvčerom skupiny 200 ozbrojených bradáčov v maskáčoch obsadila mešitu, rozbúrala dva hroby imámov v nej a spálila náboženské knihy – radikálni Islamisti považujú iba seba za pravoverných muslimov a ničia pamiatky muslimov, ktorých považujú za „odpadlíkov“ od ich výkladu. Vo svojej „teorii“ považujú ostatných muslimov za odpadlíkov a preto ich vraj môžu aj zabíjať, hoci Korán zakazuje muslimovi zabiť muslima.

V hlavnom meste Tripolise v posledných dňoch hnutie odporu znásobilo svoju činnosť a preto sa rebeli pohybujú len vo veľkých konvojoch, keď prechádzajú mestom. Najviac rebelov sa nachádza v prístave a na leteckej základni, kde sa cítia bezpečne, prístav chránia lode NATO svojim delostrelectvom. Pred niekoľkými dňami, vodca rebelov v Tripolise AbdelHakim Belhaj požiadal ostatné bandy rebelov aby odovzdali zbrane – reakciou na toto vyhlásenie bol útok brigády rebelov zo Zintánu na Belhajovu základňu na letisku . Momentálny osud Belhaja nie je známy, najčastejšie sa spomína variant, že bol počas bojov s konkurenčnými skupinami ranený a nachádza sa v nemocnici v Taliansku.

Hlavné mestá odporu proti rebelom Sabha, Bani Walid a Sirte odolali ďalším desiatkam útokov, straty rebelov v bojoch pri Sirte sa odhadujú na 7000. Podľa správ veľkú skupinu zabitých rebelov tvoria Egypťani. Presné čísla strát na strane Kaddáfiho vojakov a civilistov  nie sú známe, ale podľa ich vlastných vyjadrení maximum obetí ide na vrub neustáleho bombardovania lietadlami NATO. Objavili sa správy, že rebeli stínajú mužských obyvateľov Sirte, ktorých odvliekli počas výpadov do mesta sekerami. Celkový počet obetí konfliktu v Líbyi sa v súčasnosti odhaduje na 100 tisíc. Faktom je, že sa hnutiu odporu darí získavať na svoju stranu ďalšie mestá, mestečká a oázy. Podľa info z Líbye v posledných dňoch bola spod kontroly rebelov oslobodená celá oblasť Jufry a Waddánu.

Nové správy prichádzajú z Tunisu, v Tunise je v súčasnosti asi 100 000 utečencov z Líbye, ktorí utiekli pred terorom rebelov, doteraz obyvateľstvo Tunisu tolerovalo cezhraničné útoky rebelov na utečenecké tábory, ale v minulých dňoch Líbyjskí rebeli zabili niekoľko Tunisanov a dokonca vraj verejne pálili tuniskú vlajku- to vyvolalo obrovskú vlnu odporu v Tunise najmä v oblasti Bin Gardan – včera bola hlásená veľká pro-Kaddáfiovská demonštrácia v Tunise a vlna útokov na rebelov z Líbye nachádzajúcich sa na území Tunisu, vlna útokov bola taká silná, že Líbyjská dočasná vláda v obave pred rozšírením konfliktu na územie Líbye uzavrela včera hranicu s Tunisom – jedinú časť hranice Líbye, ktorú ma pod kontrolou.

Na dnes hovorca Kaddáfiho vlády oznámil začiatok veľkého povstania proti dočasnej vláde, takže uvidíme čo prinesie najbližšia budúcnosť.

Zákaz propagácie týrania zvierat.

06.03.2023

Je najvyšší čas zakázať propagáciu aktivít, ktoré vedú k týraniu zvierat. Jednou takou je propagácia sloních kempov s jazdou na slonoch cestovnými kanceláriami. Aby sa slon mohol používať na vozenie turistov na chrbte, resp. predvádzanie cirkusových čísiel, musí v mladosti prejsť procedúrou „zlomenia“ tzv. pahjann. Pri tomto procese je mladý slon oddelený od matky [...]

Ako je to s platbou za plyn v rubľoch.

04.04.2022

V tv počúvame rôzne verzie a že vraj nám pomôže jednotný postup EU a blá blá. Tak si povedzme ako je to naozaj. Putin povedal, že s zemným plynom začneme, tzn. budú nasledovať ďalšie produkty : umelé hnojivá, ropa, pšenica, rôzne kovy. Putin povedal, záväzky v € a $ sú difóltne, tzn. ako upresnil jeden ruský ekonóm, nemáme záujem o platbu v € a v $ v [...]

Pfizer ani Moderna ešte neukončili klinické testy.

28.11.2021

Vo svetle aktuálnej snahy o zavedenie povinného očkovania je dobré si pripomenúť pár zásadných informácii. Obe vakcíny využívajúce novú, dlhodobo nepreverenú technológiu mRNA, sú v EU schválené ako experimentálne v tzv. conditional marketng authorisation režime, čiže podmienenom režime na jeden rok. Vakcíne od Pfizeru vyprší autorizácia 20.12.2021 a Moderne [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 126
Celková čítanosť: 476641x
Priemerná čítanosť článkov: 3783x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy