Založ si blog

Boje o Slovensko 1918-1919 – druhá časť

 

Postupné preberanie územia Slovenska pod správu novej ČSR vlády prebiehalo do konca januára 1919 a bolo ukončené obsadením demarkačnej línie stanovenej dohodovými mocnosťami na rokovaniach 25. novembra 1918 v Paríži ako dočasné riešenie, pokiaľ neskončia mierové rozhovory, ktoré mali určiť definitívnu hranicu – demarkačná čiara z veľkej časti kopírovala súčasnú hranicu SR plus Podkarpatskú Rus. 

hliadka čs. legionárov na moste v Komárne

hliadka čs. legionárov z Talianska v Nových Zámkoch

 

Za zmienku stojí, že došlo aj k vojenskému stretu s poľskou armádou, ktorá začiatkom decembra vnikla na Spiš a snažila sa ho obsadiť.

 

 Jadro ozbrojených síl vznikajúcej ČSR, v tom čase tvorilo asi 19 000 príslušníkov čs. légie z Talianska a niekoľko tisíc príslušníkov čs. legii z Francúzska spolu s dobrovoľníkmi z USA.  Najsilnejšia bojová skupina vznikajúcej ČSR – čs. légie v Rusku v počte asi 60.000 mužov uviazla po rozpade cárskej armády v ruskej  revolúcii a presun do vlasti si musela vybojovať – do vlasti sa vrátili až v roku 1920 (vplyv legii na udalosti v Rusku je námet na román – najskôr boli požiadaní dočasnou vládou aby rozprášili povstanie boľševikov v Petrohrade- VOSR, na čo Masaryk odpovedal, že je povstanie je vnútorná záležitosť Ruska a odmietol poskytnúť oddiely, ktoré boli dostatočne silné aby povstanie zlikvidovali, neskôr sa celá armáda vydala na púť naprieč Ruskom do Vladivostoku aby sa po mori prepravila do Japonska – počas celej trasy obsadzovali ruské mestá – napr. bolo to práve obklúčenie Jekaterimburgu čs. légiami, ktoré primälo boľševické velenie vydať rozkaz na popravu cárskej rodiny tam držanej aby ju čs. legie neoslobodili – mesto nakoniec padlo do rúk čs. legii, ale cárska rodina už bola zabitá, neskôr sa čs. légie postavili na stranu bielogvardejcov vedených Kolčakom, potom slovami Masaryka, keď poznali, že teror bielych na civilnom obyvateľstve je rovnaký ako teror červených, rozhodli sa spojenectvo s bielymi ukončiť a dohodli sa s Leninom, že mu vydajú ruský cársky zlatý poklad, ktorý dovtedy čs. légie strážili – bolo to 22 vagónov zlatých rubľov a prútov a Kolčaka, za čo im boľševici prisľúbili prímerie čo aj dodržali.)

Rozmiestňovanie jednotiek na území Slovenska bolo síce sprevádzané šarvátkami s ustupujúcou maďarskou armádou, ale skutočná skúška brannej moci ČSR mala ešte len prísť. Maďarsko rozvíjalo rôzne aktivity ako zabrániť spojeniu Čiech a Slovenska okrem aktivít vojenských to boli aj rôzne pokusy ako napr. vyhlásenie akejsi východoslovenskej republiky s centrom v Košiciach a pod.. Tieto pokusy, ale zásadným spôsobom neovplyvnili vývoj udalostí.

19. apríla 1919 vyhovela Mierová konferencia v Paríži žiadosti čs. vlády aby bola hranica posunutá na tzv. historické slovenské územia – na novú demarkačnú líniu zasahujúcu hlboko do dnešného územia Maďarska – súčasťou Slovenska sa tak mali stať napr. Bukové vrchy s Matrou, Sárospatak, Pacín, Zemplénagárd – ako už slovensky znejúce názvy napovedajú – územia v tom čase hojne obývané slovenskou populáciou. V čase keď sa čs. jednotky začali presúvať na novú demarkačnú líniu, bola už v Maďarsku pri moci revolučná rada na čele s  Belom Khúnom, ktorá vyhlásila, ako odpoveď na novú situáciu  mobilizáciu robotníckej triedy a k 26. aprílu mala v zbrani 90.000 mužov. Súčasne s čs. armádou sa do pohybu dala aj rumunská armáda smerom k rieke Tise. 15. mája maďarská vláda vyhlásila všeobecnú mobilizáciu a pokúsila sa protiútokom zastaviť postup Rumunov. Nastupujúce sikulské oddiely, ale Rumuni rozprášili a tak sa celá pozornosť maďarskej červenej armády obrátila na ČSR.

 

Zákaz propagácie týrania zvierat.

06.03.2023

Je najvyšší čas zakázať propagáciu aktivít, ktoré vedú k týraniu zvierat. Jednou takou je propagácia sloních kempov s jazdou na slonoch cestovnými kanceláriami. Aby sa slon mohol používať na vozenie turistov na chrbte, resp. predvádzanie cirkusových čísiel, musí v mladosti prejsť procedúrou „zlomenia“ tzv. pahjann. Pri tomto procese je mladý slon oddelený od matky [...]

Ako je to s platbou za plyn v rubľoch.

04.04.2022

V tv počúvame rôzne verzie a že vraj nám pomôže jednotný postup EU a blá blá. Tak si povedzme ako je to naozaj. Putin povedal, že s zemným plynom začneme, tzn. budú nasledovať ďalšie produkty : umelé hnojivá, ropa, pšenica, rôzne kovy. Putin povedal, záväzky v € a $ sú difóltne, tzn. ako upresnil jeden ruský ekonóm, nemáme záujem o platbu v € a v $ v [...]

Pfizer ani Moderna ešte neukončili klinické testy.

28.11.2021

Vo svetle aktuálnej snahy o zavedenie povinného očkovania je dobré si pripomenúť pár zásadných informácii. Obe vakcíny využívajúce novú, dlhodobo nepreverenú technológiu mRNA, sú v EU schválené ako experimentálne v tzv. conditional marketng authorisation režime, čiže podmienenom režime na jeden rok. Vakcíne od Pfizeru vyprší autorizácia 20.12.2021 a Moderne [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 126
Celková čítanosť: 477192x
Priemerná čítanosť článkov: 3787x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy