Založ si blog

14. marec 1939 alebo „nehaňte ľud môj“

Keď sa Francúza spýtate, ktorý deň je najvýznamnejší v dejinách Francúzska, takmer naisto vám odpovie, že  14.7.1789 – teda deň dobytia Bastily a začiatok francúzskej revolúcie, Je to najdôležitejší sviatok novodobého Francúzska, rovnako ako revolučná pieseň tých čias „La Marseillaise“ je dnes hymnou Francúzskej republiky. A skúste dnes nejakému Francúzovi povedať, že by sa mal za to obdobie hanbiť pre zločiny v ňom spáchané a už vôbec by nemal spievať tú pieseň vyzývajúcu k nasilu a krviprelievaniu veď v refréne sa spieva :

Aux armes, citoyens,
Formez vos bataillons,
Marchons, marchons!
Qu’un sang impur
Abreuve nos sillons!

  Do zbrane, občania!
Šikujte sa pod vlajky!
Vstaňte! Vstaňte!
Nech krv nečistá napojí
Brázdy našich polí 

Nikto sa nezaoberá tým, že v ten deň vyvliekli ľudia veliteľa Bastily na ulicu, odrezali mu hlavu, napichli ju na palicu a niesli cez mesto. Nikto nespochybňuje význam tohto dňa preto, že následne v nezákonných procesoch i bez nich boli na smrť odsúdené tisíce nevinných ľudí.  Každý Francúz tento deň považuje za symbol nového začiatku a je naň hrdý. Rovnako je to z dejinnými udalosťami v ostatných krajinách Európy. Nikto vo Francúzsku nehovorí o Francúzsku rokov 1954-1962 ako o nejakej „takzvanej“ Francúzskej republike, hoci by podľa našich historikov mal, lebo šlo predsa o nedemokratický režim – veď v tom období  Francúzi povraždili v snahe udržať si Alžírsko ako kolóniu tisíce Alžírčanov a brutalita s akou to robili vyvolala nakoniec vlnu odporu aj v samotnom Francúzsku. Alebo snáď chce niekto Írovi povedať, že najvýznamnejší sviatok jeho novodobých dejín –Veľkonočné povstanie 1916 za nezávislosť by nemal oslavovať lebo veď toto povstanie sa snažila podporovala Nemecká ríša , ktorá v tom videla možnosť oslabiť Veľkú Britániu. Myslím, že taký človek by v zdraví IrishPub neopustil. Výpočet zločinov proti ľudskosti spôsobenej vojakmi britského impéria v histórii by zabral celú knihu, tak sa tu o tom nebudem rozpisovať, ale napriek tomu si nikto nedovolí nazývať hociktoré obdobie VB „takzvaným“, alebo snáď opovrhovať nejakým britským štátnym sviatkom. Skutoční historici neposudzujú dané udalosti podľa toho, či pri nich alebo následne po nich niekto trpel, či zahynul, vždy sa posudzuje dané obdobie z hľadiska prospechu pre daný národ, či prínosu pre budúcnosť tohto národa a z tohto pohľadu je 14.marec 1939 významným dátumom v novodobých dejinách Slovenska, v ktorom národ slovenský ukázal, že dokáže fungovať ako štátotvorný národ a posilnil v ňom túžbu, ktorá sa znova naplnila 1.1.1993.

Zákaz propagácie týrania zvierat.

06.03.2023

Je najvyšší čas zakázať propagáciu aktivít, ktoré vedú k týraniu zvierat. Jednou takou je propagácia sloních kempov s jazdou na slonoch cestovnými kanceláriami. Aby sa slon mohol používať na vozenie turistov na chrbte, resp. predvádzanie cirkusových čísiel, musí v mladosti prejsť procedúrou „zlomenia“ tzv. pahjann. Pri tomto procese je mladý slon oddelený od matky [...]

Ako je to s platbou za plyn v rubľoch.

04.04.2022

V tv počúvame rôzne verzie a že vraj nám pomôže jednotný postup EU a blá blá. Tak si povedzme ako je to naozaj. Putin povedal, že s zemným plynom začneme, tzn. budú nasledovať ďalšie produkty : umelé hnojivá, ropa, pšenica, rôzne kovy. Putin povedal, záväzky v € a $ sú difóltne, tzn. ako upresnil jeden ruský ekonóm, nemáme záujem o platbu v € a v $ v [...]

Pfizer ani Moderna ešte neukončili klinické testy.

28.11.2021

Vo svetle aktuálnej snahy o zavedenie povinného očkovania je dobré si pripomenúť pár zásadných informácii. Obe vakcíny využívajúce novú, dlhodobo nepreverenú technológiu mRNA, sú v EU schválené ako experimentálne v tzv. conditional marketng authorisation režime, čiže podmienenom režime na jeden rok. Vakcíne od Pfizeru vyprší autorizácia 20.12.2021 a Moderne [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 126
Celková čítanosť: 477576x
Priemerná čítanosť článkov: 3790x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy